Bild från islandshästtävling
Att tävla

Att tävla med sin islandshäst är förstås både spännande och lärorikt! Eftersom det finns olika tävlingsformer och nivåer på tävlingarna kan alla hitta sitt sätt att mäta sina och sin hästs kapacitet mot andra likasinnade.

De tre vanligaste tävlingsformerna inom islandshästvärlden är sport, gæðingakeppni och trec. För islandshästar handlar tävlandet nästan uteslutande om gångarterna. Men det är också många som tävlar i distans, western, dressyr, hoppning och körning med sina islandshästar, vilket bara bekräftar det vi alla redan vet; Det finns en islandshäst för alla.

Sport
En bra tävlingshäst inom sport är en häst som har rena gångarter, stora imponerande rörelser och som är lydig för små hjälper. De bästa hästarna kan både gå i hög samling och i explosiva tempon. Temperamentet hos tävlingshästarna varierar men för att nå den största framgången måste hästen utstråla lätthet och kraftfullhet. Hästarna delas in i fyrgångare och femgångare och tävlar i grenarna fyrgång, femgång och tölt på en ovalbana, samt i pass på en rakbana. Läs mer här.

Gæðingakeppni
Gæðingakeppni är en tävlingsform som breder ut sig mer och mer i Sverige. Målet med tävlingen är att hitta den bästa hästen, som på isländska kallas Gæðingur. Domarna vill se en häst med stor samarbetsvilja och glädje, som visar energiska och lösgjorda gångarter. Även uttrycksfullhet är en viktig del av bedömningen. Hästen skall visa mycket gång, tempo, vilja och utstråla ”power”. Alla vill rida på en riktig Gæðingur. Läs mer här.

Tävla på officiella tävlingar
För att få tävla på officiella tävlingar måste du:
– vara medlem i SIF 
– ha en ryttarlicens

Reglementen
När du tävlar så gäller FEIF R&R Tävlingsreglemente och SIFs Svenska Tillägget. Reglementena uppdateras löpande så det är viktigt att du ser till att hålla dig informerad om vad som gäller.

Licens
För att tävla på officiella tävlingar behöver du lösa ryttarlicens. Licens köps via indta

Ryttarförsäkran
När du åker på tävling behöver du även fylla i en ryttarförsäkran där du intygar att din häst under de tre senaste veckorna inte visat tecken på smittsamma sjukdomar och inte heller har varit i kontakt med sjuka hästar eller varit uppstallad där sjukdom förekommit. Ryttarförsäkran hittar du här: ryttarforsakran

Hästpass
Din häst skall vara registrerad i WorldFengur för att du ska få tävla och hästpasset i original ska visas upp vid alla officiella tävlingar.

Vaccinationsintyg
Du ska kunna visa upp att din häst har grundvaccination mot hästinfluensa med tre sprutor obruten vaccinationskedja med årlig revaccination där det ALDRIG får gå mer än 365 dagar mellan vaccinationstillfällena. Alla regler kan du läsa på SIFs hemsida: Reglerna för vaccination

Övrigt
Det finns även en mängd andra regler som du ska känna till som rör exempelvis:

  • Hästens ålder (särskilda regler för hur många gånger per dag din häst får starta)
  • Hästens utrustning 
  • Hästens hovbeslag och skoning (var noga med att ta reda på i god tid hur din häst får skos, på tävlingsplatsen är det för sent).

 

Foto från första tävlingen islandshäst
Foto på tävlande ungdomar
Foto Jenny och Karri
Rulla till toppen