Foto från islandshästtävling SM
Gæðingakeppni

Gæðingakeppni är en tävlingsform som breder ut sig mer och mer i Sverige. Målet med tävlingen är att hitta den bästa hästen, som på isländska kallas Gæðingur. Domarna vill se en häst med stor samarbetsvilja och glädje, som visar energiska och lösgjorda gångarter. Även uttrycksfullhet är en viktig del av bedömningen. Hästen skall visa mycket gång, tempo, vilja och utstråla ”power”. Alla vill rida på en riktig Gæðingur.

Foto från Gaedingakeppnin-SM - galopp
Foto från tävling
Foto på Jenny Göransson och hingsten Karri fra Gauksmyri
Tävlingsgrenar

Gæðingakeppni rids på 300 m ovalbana eller 250 m med intilliggande passbana. Spö är inte tillåtet i A- och B-flokk Boots får inte väga mer än 250 g och får ej användas på bakbenen.

Man har tre varv på sig att visa sin häst i de olika gångarterna. Förutom GDC där du rider två varv. Det är tillåtet att byta varv en gång under programmet. Bedömning sker på långsidorna.

Programmet börjas och avslutas alltid på mitten av en kortsida. Visar man passen på raksträckan innan man avslutats sina tre varv måste man in och avsluta på ovalens ena kortsida.

Hjälm ska användas. Hovbeslagskontroll före man går in på banan. Hästen måste vara minst fem år gammal.

I Gæðingakeppni finns två huvudgrenar och sedan finns det tre barn/ungdomsgrenar.

GDA (A-flokk) är femgången och den ursprungliga grenen. Där visas de fem gångarterna upp. Man visar en långsida i varje gångart och har då en långsida över där man kan visa mer av en gångart eller få en andra chans om en visning inte blivit så bra. Man bedömer också hästens vilja och hållning under ryttare.

GDB (B-flokk) är fyrgången och kom till något senare eftersom en riktig Gæðingur ansågs ha pass, men tiderna förändras och även fyrgångshästen tävlas nu. Samma sak här att man har tre varv på sig men istället för pass visas tölt i två olika tempon, kort och ökat. Bedömning av vilja samt hållning under ryttare som i A-flokk och ges i separata poäng.

GDC C-flokk (debutantklass)
Ryttare och häst som startar i C-flokk får inte starta i A-eller B-flokk på samma tävling.

Ryttaren har två varv på sig att visa skritt, tölt och/eller trav, samt galopp. Här bedöms också Vilja och Form under ryttare. Visas både tölt och trav skall den gångart du fått högst poäng för, användas.

Denna klass är till för dem som vill prova på Gæðingakeppni som tävlingsform

GDY (vuxen ungdom, 18 – 21 år)
Ryttaren visar tre varv. Skritt, långsam tölt, trav, galopp och ökad tölt.

GDK (upp till 13 år)
I ungdomsklasserna tävlar ryttaren. Du rider två varv och visar skritt, tölt eller trav och galopp.

GDT (14-17 år) 
Du rider tre varv och visar skritt, långsam tölt, trav, galopp och antingen ökad tölt eller ökad trav på en långsida. Sits och inverkan bedöms i separata poäng.

Poäng och finaler

Poäng ges i en skala från 5 – 10 med tiondelar. 5 är detsamma som inte utfört och 10 är bäst. 7,5 är medelpoängen.

Finalerna rids inte under den här clinicen. Men vid en final är det flera ekipage på banan samtidigt. Mellan varje moment ska ekipaget skritta och invänta domarnas instruktioner. Alla finaler börjar ridas i vänster varv.

I finaler visas flera varv av samma gångart och skritt visas inte.

Rulla till toppen